Tiivistelmä

Tämä sivusto on Helsingin psykoterapiainstituutin psykoterapeuttikoulutuksessa opiskelevien ja valmistuneiden ylläpitämä sivusto. Olemme myös Facebookissa, Valtio valtiossa.

Tiivistelmää päivitetään tapahtumien edetessä. Päivitetty viimeksi 13.2.2019.

Valvira evää nimikkeen asetuksen mukaan koulutetuilta psykoterapeuteilta.

Tämän tiivistelmän tarkoitus on selventää Valviran ja Helsingin psykoterapiainstituutin välistä kiistaa. Valviran mukaan Helsingin psykoterapiainstituutin ratkaisukeskeinen psykoterapeuttikoulutus ei johda psykoterapeutin nimikesuojaan. Tämä tekee ammatinharjoittamisesta Suomessa erittäin vaikean.

Taustaa:

Helsingin Psykoterapiainstituutti (HPI) on ratkaisukeskeisen työtavan asiantuntijoita kouluttava organisaatio. HPI:sta on valmistunut muun muassa yli 300 Valviran hyväksymää psykoterapeuttia ennen vuonna 2010 säädettyä terveydenhuollon ammattihenkilöasetusta (VNA 1120/2010)

Asetuksen tultua voimaan koulutus on järjestetty yhteistyössä englantilaisen yliopiston (University of the West of England) kanssa. Ensimmäinen UWE Bristolin kanssa yhteistyössä järjestetty koulutus käynnistyi vuonna 2013.

Valvira ilmoitti 2012, ettei asetus tee eroa suomalaisen ja ulkomaisen yliopiston kanssa. (Tämä tieto oli silloisen ministerin Paula Risikon välittämä).

Helsingin Psykoterapiainstituutin ratkaisukeskeinen psykoterapiakoulutus on 67,5 op:n laajuinen, suomenkielinen ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun asetuksen mukainen. (VNA 1120/2010)

HPI:n psykoterapeuttikoulutuksen työnohjaus ja koulutuspsykoterapia perustuvat pitkäaikaiseen ratkaisukeskeiseen käytäntöön. Valvira on v. 2012 todennut HPI:n  koulutuspsykoterapiasta, että se täyttää hyväksymisperusteet.

Kouluttajamme ovat Suomen käytännön mukaisesti VET-psykoterapeutteja.

Kiistan vaiheet:

Ensimmäiset uuden asetuksen mukaisesti koulutetut psykoterapeutit valmistuivat vuonna 2016. Vuonna 2017 Valvira alkoi tuoda uusia vaatimuksia, miten koulutus olisi pitänyt toteuttaa. Valviran uudet vaatimukset eivät perustu vuoden 2010 asetukseen.

HPI oli yrittänyt selvittää koulutuksen kriteerejä Valviralta – saamatta vastauksia. Valvira ilmoitti käsittelevänsä nimikehakemukset yksitellen. Kesällä 2017 Valvira ohjeisti muutamassa päätöksessä täydentämään teoriaopintoja 100 tunnilla, työnohjausta 20 tunnilla ja yksilöterapiaa 10 tunnilla. Päätösten pohjalta HPI toteutti nämä lisäykset, vaikka koulutus oli jo terveydenhuollon ammattihenkilöasetuksen mukainen. Psykoterapeutin nimike myönnettiin yhdelle valmistuneelle.

Valvira sai kirjeen, jossa kritisoitiin HPI:n psykoterapiakoulutusta. Kritiikki tuli opintojen alussa keskeyttäneiltä opiskelijoilta.

Kirjeen perusteella Valvira soitti viidelle valmistuneelle varoittamatta viiden minuutin puhelut. Tämän viiden minuutin aikana tehtiin kysymyksiä työnohjauksesta ja koulutusterapiasta. Viiden minuutin aikana tehtiin suljettuja (kyllä / ei) kysymyksiä yhden menetelmän osasta. Esimerkiksi mahdollisuutta palata asiaan paremmalla ajalla ei annettu. Viranomainen ei antanut myöskään mahdollisuutta tarkistaa asioita muistiinpanoista. Valmistuneiden oli yhtäkkiä muistettava, mitä koulutuksessa oli tapahtunut 1 – 4 vuotta sitten. Yksi puhelun saanut oli kuvannut kysymysten tulleen ”kuin tykin suusta”

Puheluiden perusteella Valvira pitää työnohjaustamme riittämättömänä, vaikka osa menetelmistä on käytössä muissakin Valviran hyväksymissä psykoterapiakoulutuksissa. Nämä menetelmät eivät edes kiinnostaneet Valviraa. Koska puhelut tulivat täysin yllättäen ja olivat lyhyitä, puhelun saanut ei todennäköisesti edes ymmärtänyt mainita muista menetelmistä mitään.

Nyt viranomainen katsoo, ettei koulutus ole edes täydennettävissä jälkikäteen siitä huolimatta, että samat työnohjausmenetelmät hyväksyttiin ennen 2010 asetusta. Asetus ei ota kantaan koulutusterapian ja työnohjauksen menetelmiin, joten se ei edellyttänyt näihin muutosta.

Valvira peruutti valmistuneelle myöntämänsä nimikeoikeuden.

Valvira teki tutkintapyynnön lokakuussa 2017, koska he päättelivät näiden puheluiden perusteella, että HPI oli antanut opintojen sisällöstä harhaanjohtavaa tietoa. Näille viiden minuutin puheluille annettiin siis eniten painoarvoa, kun nimikkeet päätettiin jättää myöntämättä siitä huolimatta, että HPI oli tehnyt pyydetyt lisäykset opintosuunnitelmaan.

Lisäksi Valvira teki virka-apupyynnön kuluttajaviranomaiselle, joka teki tutkintapyynnön harhaanjohtavasta markkinoinnista. Perusteluna tutkintapyynnölle oli, että psykoterapiaopinnot eivät johdakaan psykoterapeutin nimikkeeseen, kuten kuluttajaviranomaisen mukaan oli luvattu.

Valvira on muuttanut tulkintaansa niin, että asetus koskeekin vain suomalaisia yliopistoja. Vuoden 2010 asetuksessa lukee ainoastaan sana “yliopisto”. Tämä on johtanut vaikeuksiin nimikkeen saamisessa.

Opiskelijat ovat lähettäneet useita kysymyksiä sosiaali- ja terveysministeriölle, mutta kysymyksiimme ei vastata. Sosiaali- ja terveysministeriö perustelee vastaamatta jättämistä toteamalla, että Valviralla on itsenäinen päätösvalta. Hallintolaki kuitenkin velvoittaa vastaamaan kansalaisen kysymyksiin.

Valvira itse perustelee asetuksen vastaista toimintaansa sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksella.

Kysyimme STM:n Kari Paasolta onko ministeriö ohjannut Valviraa toimimaan asetuksen sanamuodon ja lain vastaisesti. Paaso vastasi, ettei ministeriö ota kantaa Valviran antamiin lausuntoihin. Paaso vetosi jälleen kerran myös Valviran itsenäiseen päätösvaltaan.

Kysymyksemme siitä, oliko ministeriö ohjeistanut Valviraa tulkitsemaan asetusta sen sanamuodon vastaisesti, jäi edelleen auki.

Tämän hetken tilanne:

Vuonna 2016 valmistuneet HPI:n opiskelijat odottavat edelleen psykoterapeutin ammattinimikesuojasta. Tämän jälkeen valmistuneiden määrä on kasvanut.

1.9.2018 astui voimaan uusi terveydenhuollon ammattihenkilöasetus. Tämän uuden asetuksen mukaan yliopiston tulee olla yliopistolain mukainen yliopisto – eli suomalainen yliopisto.

Kun 2010 asetus astui voimaan ja velvoitti yliopiston vastuukouluttajaksi, psykoterapiakoulutuksia voitiin jopa aloittaa vielä vuoden ajan ilman yliopistoa siirtymäsäännöksen turvin. Mitään siirtymäsäännöstä ei nyt ole.

Valvira on elokuun lopulla 2018 ilmoittanut, että se aikoo käsitellä kaikki 31.8.2018 jälkeen lähetetyt hakemukset 1.9.2018 voimaantulleen asetuksen mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vuonna 2016 alkanutta koulutusta sovelletaan vuonna 2018 voimaan tulleen asetuksen mukaisesti.

Koulutuksen olisi siis pitänyt Valviran tulkinnan mukaan olla jo vuonna 2016 tänä vuonna voimaan astuneen asetuksen mukainen, vaikka uudesta asetuksesta ei ollut edes tietoa, kun koulutus alkoi.

Syksyllä 2018 Valviran viranomainen Mira Grönroos totesi, ettei koulutuksen laatu olekaan ongelma, vaan liika erilaisuus. suomalaisiin yliopistoihin nähden. Valviran tulee kuitenkin verrata koulutustamme ainoastaan terveydenhuollon ammattihenkilöasetukseen 1120/2010, ei toisen kouluttajan koulutukseen.

Maarit Mikkonen on uudestaan vihjaillut ”vuoden lähtömaassa työskentelystä”, vaikka tämä vaatimus poistui jo aikaisemmin.

Vuoden 2019 alussa Maarit Mikkonen on myöntänyt, ettei koulutuksemme vertaaminen Oulun yliopiston psykoterapeuttikoulutukseen perustu mihinkään säädökseen. Siitä huolimatta Valviran toiminta ei muutu.

Helsingin psykoterapiainstituutti on tehnyt tutkintapyynnön Valviran viranomaisista Maarit Mikkosesta ja Jussi Holmalahdesta. Lisäksi Helsingin psykoterapiainstituutti on tehnyt kantelun viranomaisen toimista EU:n komissiolle. Kouluttaja ja opiskelijat / valmistuneet ovat tehneet useita kanteluita ylimmille oikeusvalvojille.

Olemme mm. saaneet selville, että Valvira on hyväksynyt asetuksen aikana suppeampia psykoterapeuttikoulutuksia kuin Helsingin Psykoterapiainstituutin ja UWE Bristolin koulutuksemme on.