Tutkintapyyntö Valviran ylijohtajasta

Joulukuussa 2023 Valviran ylijohtajasta Markus Henrikssonista on tehty tutkintapyyntö Keskusrikospoliisille. Tutkintapyynnön ilmoittajina on nyt noin 30 henkilöä, pääosin HPI-UWEn psykoterapeuttikoulutuksen käyneitä. Keskusrikospoliisi on katsonut aiheelliseksi aloittaa esiselvitys. Päätös tästä on tehty 7.12.2023.

Markus Henrikssonin allekirjoittamissa lausunnoissa on toistuvasti annettu ymmärtää, että koulutuksemme vertailu olisi suoritettu EU-lainsäädännön mukaisesti.  Lausunnot ovat koskeneet useaa meistä, jotka olemme hakeneet Valviralta psykoterapeutin nimikettä.

Lausunnot ovat menneet hallinto-oikeuksiin ja jopa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, kun psykoterapeutin nimikkeen hakija on valittanut saamastaan kielteisestä päätöksestään. Valituksessa on esimerkiksi vedottu siihen, että Valvira ei ole suorittanut koulutuksen vertailua lainsäädäntöön, kuten sen kuuluisi EU:n Tuomioistuimen ratkaisujen mukaan tehdä. Valvira on lainsäädännön sijaan suorittanut vertailun suomalaisin yliopiston koulutuskuvauksiin, mikä on täysin eri asia kuin lainsäädäntöön vertaaminen.

Yhdestä näistä Valviran lausunnoista on jo aikaisemmin kirjoitettu tässä blogissa. Siinä Valvira antoi Markus Henrikssonin allekirjoittamassa lausunnossa harhaanjohtavaa tietoa Helsingin hallinto-oikeudelle EU:n Tuomioistuimen ratkaisun sisällöstä – jotta Valviran oma toiminta (toiseen koulutukseen vertailu) saataisiin näyttämään ratkaisun mukaiselta. Tuossa vaiheessa, vuonna 2021, meillä ei vielä ollut koulutustamme koskevaa EU:n Tuomioistuimen ratkaisua, mutta ennakkoratkaisut (Vlassopoulou, Brouillard) olivat jo tältä osin selkeitä ja velvoittavia.

Myöhemmin, kesällä 2022, saimme koulutustamme koskevan Euroopan Unionin Tuomioistuimen ratkaisun, joka ennakkoratkaisujen kaltaisesti kehottaa kohdassa 40 suorittamaan vertailun kansalliseen lainsäädäntöön. Valvira ei vieläkään suostu noudattamaan EU:n Tuomioistuimen ratkaisua. Valvira yrittää viedä läpi ajatusta, että sillä olisi oikeus vedota seikkoihin, joita ei ole lainsäädännössä. Suomen perustuslaki kieltää oikeuksien eväämisen ilman lakiperustetta.   

On erittäin huolestuttavaa, kun viranomainen antaa harhaanjohtavaa tietoa hallinto-oikeudelle ja pyrkii näin saamaan hallinto-oikeuden tekemään EU-lainsäädännön vastaisen ratkaisun.

Jätä kommentti