Moitteita Valviralle eri tuomareilta: Valviran väitteet perustuvat lainvastaisiin lähteisiin

Korkein Hallinto-oikeus on moittinut Valviraa todeten mm. seuraavasti: 

”Valvira on laiminlyönyt velvollisuutensa selvittää asiaa UWE Bristolin kanssa. Valviran näkemys koulutuksen puutteista perustuu irrallisiin väitteisiin, joilla se on perustellut epäilyjään tutkintotodistuksen oikeellisuudesta ja todenperäisyydestä”


Valvira on toistuvasti esittänyt koulutuksestamme väitteitä, jotka eivät mene yhteen yliopistomme UWE-Bristolin koulutuskuvausten ja muiden selvitysten kanssa. Valvira on nojannut väitteissään muun muassa nimettömään kirjeeseen, viiteen viiden minuutin puheluun, kolmen henkilön selvitykseen. Nämä kolme henkilöä olivat keskeyttäneet HPI-UWEn psykoterapeuttikoulutuksen ensimmäisen lukukauden aikana. He olivat käyneet alle kuudesosan koulutuksesta, mutta ”selvittivät” Valviralle, mitä kaikkea kolmen vuoden koulutuksessa on tehty.

Valvira ei ole suostunut nojaamaan yliopistomme koulutuskuvauksiin. Sen sijaan se on pitänyt pätevämpänä selvityksenä mm. nimetöntä kirjettä ja alle kuudesosan koulutuksesta käyneiden selontekoa.

Helsingin käräjäoikeuden tuomari moitti maaliskuussa 2024 kovin sanoin myös Valviraa, ryhmäpäällikkö Maarit Mikkosta (koulutusjohtajamme tuomiosta huolimatta):

”Nyt (Valviran) Mikkonen käräjäoikeudessa on ilmoittanut, ettei HPI:n järjestämä koulutus ollut edes psykoterapeuttikoulutus viitaten Valviran saamiin anonyymiin kirjeisiin, muutaman, ilmeisesti koulutuksen keskeyttäneen oppilaan haastatteluun sekä ns. Sundmanin lausuntoon. Ottaen huomioon, että lausunnon on laatinut alalla kilpaileva taho ja muut esille tulleet seikat, käräjäoikeus ei anna lausunnolle näyttöarvoa.”

Valvira on siis nojannut myös kilpailevan tahon lausuntoon. Lausunnon laatija Peter Sundman on toiminut ainakin Oulun yliopistolla psykoterapeuttikoulutuksissa vastuukouluttajana. Helsingin käräjäoikeus päätti siis jättää huomioimatta Sundmanin lausunnon, koska hän edustaa HPI:n kilpailijaa.

Moitteista huolimatta näyttää siltä, että Valvira ei muuta omaa toimintaansa. Se on edelleen nojannut kumottuihin lähteisiin omissa väitteissään. Valviran sanamuodot tulevat pitkälti Peter Sundmanin lausunnosta. Yliopistomme kymmenien sivujen selvityksiä Valvira ei näytä edelleenkään huomioivan, vaikka oikeudelliset ratkaisut velvoittavat tähän.

Olisiko jonkun muun tahon aika ottaa hakemuksemme ratkaistaviksi? Valvira ei näytä kykenevän muuttamaan toimintansa lainmukaiseksi usealta tuomarilta tulleista moitteista huolimatta.

Jätä kommentti