HPI:n koulutusjohtajan tuomio


Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin Psykoterapiainstituutin johtajan John Pihlajan ehdolliseen vankeustuomioon sekä miljoonakorvauksiin, koska emme ole saaneet psykoterapeutin ammattinimikettä Valviralta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomiossa ei mainita, että ammattioikeutemme käsittely on tosiasiallisesti kesken. Eri hallinto-oikeudet sekä Korkein Hallinto-oikeus ovat palauttaneet useita Valviran laatimia kielteisiä päätöksiä Valviralle uudelleenkäsiteltäviksi. Tämän keskeneräisyyden vuoksi oli ylipäätänsä outoa, että tämä asia otettiin oikeuden käsittelyyn. Miten voidaan määritellä, saimmeko luvatut ammattioikeudet, jos ammattioikeuden osalta kiista on kesken?

Tuomiossa ei ole mainittu sanaakaan koulutustamme koskevasta EU:n Tuomioistuimen ratkaisusta, eikä siitä, että Valviran toiminta ei ole ollut EU:n Tuomioistuimen ratkaisun mukaista (jos olisi ollut, hakemuksia ei olisi palautettu Valviralle). Valvira ei myöskään palauta laittomasti poistamaansa psykoterapeutin nimikettä Terhikkiin, mikä myös jätetään mainitsematta tuomiossa.

Tuomio vetää sanattomaksi ja herättää vakavia kysymyksiä siitä, mikä Suomen oikeusvaltion tila on tällä hetkellä. Yritetäänkö nyt saada meidät unohtamaan, että meillä on todellakin EU:n Tuomioistuimen ratkaisu koulutuksestamme? Ratkaisu, jota Valvira ei noudata.   

EU:n komissio on ottanut tutkittavakseen Valviran toiminnan jo aikaisemmin tehdyn kantelun perusteella. Valitettavasti prosessit siellä ovat hitaita. Tarvitaanko todellakin EU:n apua siihen, että Valviran toiminta saataisiin EU:n lainsäädännön mukaiseksi? Eikö tähän pystytä Suomessa?

Jätä kommentti