Kiitos Helsingin Sanomat ja Satu Vasantola

SUURI KIITOS Helsingin Sanomat ja toimittaja Satu Vasantola. Helsingin Sanomien 17.3.2024 ilmestynyt pitkä artikkeli kannattaa lukea. Se kertoo erinomaisesti Valviran toiminnasta ammattioikeustilanteessamme ja tuo esille meidän valmistuneiden näkökulman. Useampi meistä pani itsensä likoon ja oli haastateltavana.

Olemme suorittaneet lainsäädännön vaatimukset täyttävän psykoterapeuttikoulutuksen. Koulutus on ollut kattavampi kuin ainakin sadoilla Valviran hyväksymillä psykoterapeuteilla. Mutta koulutus on lytätty viranomaisen taholta. Meidät on leimattu potilasturvallisuudelle vaarallisiksi. On ollut kuluttavaa, kun koulutustamme on vuosien varrella toistuvasti käsitelty kyseenalaisessa valossa mediassa, ja tämä on vaikuttanut kielteisesti myös meidän valmistuneiden maineeseen.

Silloin, kun mediassa on taas ollut kielteinen uutinen, töihin lähteminenkin on ollut vaikeaa, puhumattakaan esimerkiksi sukujuhlista, muista sosiaalisista tilanteista. On ollut kuluttavaa toistuvasti kohdata mahdollisia kyselyjä ja kommentteja. Selittää tilannetta uudestaan ja uudestaan kahvipöydässä. Ja selittää Valviran toimintaa, jota ei itsekään meinaa uskoa. On myös ollut raskasta tuoda juurta jaksaen esille omaa osaamista kerta toisensa perään.

Useampi meistä on käynyt koulutuksemme lisäksi myös toisen, Valviran hyväksymän psykoterapeuttikoulutuksen. He ovat todenneet HPI-UWEn koulutuksen olleen jopa paremmin toteutettu kuin se toinen, Valviran hyväksymä koulutus. Helsingin Sanomissa kriittisiä kommentteja tuli vain sellaisilta, jotka olivat keskeyttäneet koulutuksemme ihan sen alussa. Heillä ei ole voinut syntyä käsitystä koko koulutuksestamme. Tiedossamme on ollut jo pitkään, että valtaosa meistä on kokenut koulutuksemme hyväksi, laadukkaaksi.

Valvira on saanut moitteita eri oikeusasteilta. Eri hallinto-oikeudet sekä KHO ovat kumonneet Valviralta saatuja kielteisiä päätöksiä ja palauttaneet hakemukset uudelleenkäsiteltäviksi. Myös Helsingin käräjäoikeuden tuomari antoi koulutusjohtajallemme antamastaan tuomiosta huolimatta moitteita myös Valviralle, mikä tulee ilmi Helsingin Sanomien artikkelissa sekä tuomiossa. Valvira aikoo silti jatkaa psykoterapeutin nimikkeen hakemusten hylkäämistä samoin perustein, jotka on jo kerran kumottu ja joista on tullut moitteita.

Kukaan ei tiedä, kauanko vielä ollaan löysässä hirressä ja ikiliikkujassa, kun oikeusasteet palauttavat hakemukset takaisin Valviralle uudelleen ratkaistaviksi, Valvira ei noudata EU:n Tuomioistuimen ratkaisua, ja päätöksistä joutuu valittamaan uudestaan ja uudestaan.

Toivottavasti Helsingin Sanomien artikkeli valaisee tilannetta isommalle joukolle, muuttaa yleistä käsitystä koulutuksen antamasta osaamisesta ja muuttaa Valviran toiminnasta käytävää keskustelua kriittisemmäksi. Toivottavasti artikkeli tuo laajempaa tietoisuuteen tietoa viranomaisen huolta herättävästä vallankäytöstä. Toivottavasti artikkeli tuo paineita ratkaista tämä vuosia kestänyt loppumaton pattitilanne. Psykoterapeuteista on huutava pula, ja meitä tarvitaan.

Jätä kommentti